Berturut-turut mendapat kesusahan
Sesudah mendapat kesusahan baru hendak beringat-ingat

Peribahasa lain yang sama makna:
a. Sudah jatuh ditimpa tangga
b. Sudah kalah baru berkubu
c. Sudah kecurian baru mengunci pintu
d. Sudah kering terjemur pula, sudah garing kena ramas pula
e. Sudah lulus maka hendak melantai

  • Addy Adnan

    Salah!! Sudah TERHANTUK (bukan terantuk!) baru TERGADAH (bukan terngadah) maksudnya: “Setelah mendapat kesusahan baru hendak beringat-ingat”
    harap anda dapat membuat kajian dan rujukan dengan lebih tepat di masa hadapan…

    • thx

      Lolz yaloh

    • lol

      yes sir

    • nobody

      ikr…

    • namewee

      Baguos
      I like it

      • namewee

        Kemak li

  • anonymous

    bukan TERGADAH tapi TENGADAH cuba cari di mana mana buku peribahasa…
    anda sendiri yg patut membuat kajian dan rujukan

  • mane satu betol ni ?

  • Josh

    Sudah terhantuk, baru terngadah. Namun ada juga buku yang menggunakan sudah terhantuk, baru tengadah…sudah terantuk….

    Maksudnya ialah apabila sudah kena, barulah hendak beringat-ingat.

  • kim kibum

    ala..mana2 pun b0leh la…maksud dye same jer kan ?

  • Yo

    apa ni betul betul la mana satu yg betul ni. orang nak exam buat confused …. grr

  • Jenny

    “tengadah” adalah tepat kerana erti perkataan ini ialah memandang ke atas di mana hendak menyatakan bila terhantuk,, baru memandang ke atas. Mana-mana buku pun boleh ada kesilapan ejaan, jadi kita harus menyemak erti sesuatu perkataan yang diragu-ragukan

  • mimieswaf

    Tergadah la jwapannya!

  • “Sudah terhantuk baru tengadah” — rujukan rasmi PRPM

    Pusat Rujukan Persuratan Melayu (atas talian)
    Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), MALAYSIA

    • asyhraf.h

      Betul. Biasakan yang betul, betulkan yang biasa.

  • TENGADAH = rujuk Kamus Dewan Edisi Empat (TERKINI)

    memandang ke atas, lwn tunduk: kemudian ~ ia ke langit; tunduk ~ a) sebentar tunduk sebentar memandang ke atas; b) berfikir dgn sungguh-sungguh, bekerja dgn tekun; menengadah memandang ke atas, meng­angkat kepala (tidak menunduk): aku ~ ke atas ke siling kamar; ~ matahari ki menen­tang pemerintah (pembesar); ~ membilang layas, menangkup mem-bilang lantai prb hendaklah difikirkan masak-masak sebelum membuat sesuatu pekerjaan; menengadahkan; ~ kepala (muka) meng­angkat kepala (muka) melihat ke atas, men­dongakkan muka (kepala).

  • sashein

    nak ikut yang mana ni…??????

    • “Sudah terhantuk baru tengadah” — rujukan rasmi PRPM

      Pusat Rujukan Persuratan Melayu (atas talian)
      Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), MALAYSIA

      • Nae Yeon

        Ya,gunakan ini la

  • pening dah…

  • DreAM giRl

    ikut mana??
    🙁

  • “Sudah terhantuk baru tengadah” — rujukan rasmi PRPM

    Pusat Rujukan Persuratan Melayu (atas talian)
    Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), MALAYSIA

    * Rujuk ke PRPM kalau masih kurang yakin 🙂

    • kiera

      hentam sajer aaa.. -_-

  • actually the same only

  • Shella Lala

    pilih jer yang mne2, asalkan siap krja.. 😛

  • Hamba Hina

    terima kasih keran membuatkan saya tersenyum setelah seharian tidak tersenyum…. moga kalian dalam pemeliharaan ALLAH….

  • fakhri

    bodoh woi

  • hamba allah

    pening aaaaaaaaaaa

  • hamba allah

    mane satu ni aduh

  • ShafiqImba

    “Sudah terhantuk baru tengadah” — rujukan rasmi PRPM

    Pusat Rujukan Persuratan Melayu (atas talian)
    Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), MALAYSIA

    * Rujuk ke PRPM kalau masih kurang yakin 🙂

  • nobody

    you got the spelling wrong!!! pls look through some books and type properly so that other people can understand more

  • Jenny juga yang pandai… Abu, Ahmad, Siti dok bergaduh.