• Nurul Syazwani

    Terima kasih peribahasamelayu.com kerana dpt menolong saya mencari maksud .. Ada tk maksud malu bertanya sesat jalan , malu berdayung sampan hanyut..?

    • kaito kidara

      hye..~lol~!..hahaha..

      • nazirah

        mana ayatnya?

    • dbskgirl4ever

      Kamu sangat betul, kami perlu berterima kasih kepada peribahasamelayu.com

    • terima kasih melayu.com

  • Nur Atikah

    ada .. awk search lah .

  • Azim

    tima kaci…peribahasamelayu.com ….. akhir nya saya dah abis da bwat homework

    • Nur Aliah Safiyah Binti Raziman

      Saya pun

  • aisy277

    tima kasih peribahasamelayu.com sye dpt buat omwerk dgn cpt….

    • Manusia.

      sedih la mung ni . aku wak karangan tok tengok goni pungg .

  • nurul hasnah binti zakaria

    terima kasih memang berbaloi betul halaman ni.saya sdah siap kerja rumahh.

  • Iman

    timer kasih akhirnya siap kerja saya

  • iffa hanna

    tqvm peribahasa melayu.com… sbb apa yang dicari semuanya dpt ..terima kasih daun keladi….

  • aina safiya

    bestnya….akhirnya siap jugak h/work lepas jumpa peribahasa melayu.com…makasih pada yang buat website ni….

  • boboi were

    memang best. cuma gambar tu takut x cantik. sebab gambar saya dalam FBkan cantik.<<>> saya suka gambar iffa hanna tu. gambarnya cantik. warna ungu. kegemaranku.

  • excellent , jawapan yg tepat , dab benarrr ..
    … iloike .. 🙂

    • hasif

      senang je nk buat keje

  • ira ayra

    thankz sgat peribahasamelayu.com sbb tlg sye buad homework ..

  • kamalia ezza

    apa maksud ”alah bisa tegah biasa” dan ”membuka pekung di dada”?

  • thanks bab gitau k………mudah nk wt homework….

    • Nur Ain Syuhada

      ada email fb x nk add nie

  • dayah

    kalau peribahasa melentur buluh biarlah dari rebunya ditukar kepada bahasa inggeris mcm mane?

  • ayu

    time ksih…sng nk uat keje kola lau cmnie…

  • Nur Ain Syuhada

    trima ksih krja sya dh abis ^_^

  • the secret

    bodoh korang semua x geti

  • Nurin Quraisyah

    biar ke liar tu?

  • shugo GD lover

    kamsahamida~… arigatou gozaimas~… akhirnya abis juga ya h/w ku… >_<

  • time kaseh peribahasamelayu.com..skang ni nk cri bagai kambing diseret ke air plak lha..

  • suka nye…nak cri banyak2 lha…

  • 🙂 😉

  • mimie98
  • hahahahahah

  • Samadun

    Terima kasih kerana mendendangkan peribahasa yang begitu indah sehingga A. Samad Said termenung di awangan selepas mendengar saya mendendangkannya tanpa perasaan malu dan bersalah dengan jiran tetangga.

  • syahmie

    terima kasih akhirnya habis juga

  • Jake Carter

    I can use this as my homework. terima kasih.

  • As waiting

    I can use this as my homework .. Thanks yaa ! :’)

  • thanks

  • nur fatin farzana bt mohd yusof

    Best lah boleh cari banyak maksud

  • bubu

    thanks

  • Melentur buluh biarlah dari rebungnya
    ❀————————————————-❀
    ✎Maksud ↘ :
    ➲ Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi.

    ✎Contoh ayat ↘ :
    ➲ Sikap menabung perlu diterapkan dalam diri anak-anak sejak mereka kecil bak kata orang tua➙ “melentur buluh biarlah dari rebungnya”.

  • siap pun krja sekolah TQ!!!!

  • ira

    yeayy siap pun hw!thanks

  • terima kasih !!! ^_^ …. yeayy dah dapat cari maksud … senang laa macam ni …. insyaallah ingat sampai boleh …. kite nak pereksa daa lusa nii …. study ,,….. thanks yaa

  • samad

    ade x peribahase yang same maksud dengan peribahase di atas?? mcm ‘cliche’ laaa peribahase niii

  • shiva

    Thanks for the meaning.Helped me a lot

  • Tq soooooooo much!!!! Wandering for almost an hour for the meaning.

  • jaasonn

    sangat bagus